Kuchnia i jadalnia

Nowoczesne gadżety w kuchni - jakie wybrać i do czego ich używać?

Lipiec 18 2018

gadżety kuchenne

Kiedyś przygotowywanie posiłków wyglądało zupełnie inaczej. W tej chwili mamy o wiele więcej niż dawniej możliwości - sprzętów i dodatków, które przyspieszają cały proces. Stale pojawiają się też nowe. Warto pamiętać, że technologia nieustannie się rozwija, a badacze robią wszystko, żeby poprawić codzienność człowieka - także w kwestii kuchni i gotowania.

Dlatego nawet ci, którzy nie mają odpowiednich funduszy by kupić najbardziej rewolucyjne przyrządy, mogą wspomagać się dosyć tanimi, a przydatnymi sprzętami - jak minutnik, termometr czy choćby waga kuchenna. Takie przyrządy przydają się zarówno osobom zaawansowanym jeśli chodzi o gotowanie, jak i tym, którzy są dopiero początkujący. Pozwalają dokładnie trzymać się przepisu i szykować pyszne dania! Jakie dokładnie modele tych sprzętów są obecnie dostępne (bo jest ich mnóstwo!)? Co i kiedy się przydaje?

Jaki termometr wybrać?

Istnieją różne rodzaje termometrów, które można kupić w wielu sklepach - tak stacjonarnych, jak i internetowych. Na pewno każdy będzie zadowolony z termometru ze szpikulcem, który można wbić w mięso dla sprawdzenia czy już jest gotowe. Do sprawdzania temperatury pieczeni lub steku używamy termometru szpilkowego z nakłuwaczem, który sprawdzi się też w przypadku ciasta, albo wszelkiej innej cieczy. Istnieją też termometry, które można umieścić wewnątrz piekarnika oraz specjalne termometry cukiernicze, które przydają się przy przygotowywaniu nugatu, karmelu, czy też na przykład gorącego tłuszczu.

Jaki minutnik wybrać?

W tej chwili można zakupić mnóstwo różnych minutników - w niezwykle ciekawych formach, dzięki czemu prezentują się naprawdę świetnie. Mogą mieć kształt owoców, kucharza, albo wszelkie inne - są więc nie tylko oryginalnym i przydatnym dodatkiem do domu, lecz również interesującym upominkiem. Istnieją też cyfrowe minutniki z błyszczącej stali, wyposażone w wyświetlacz, które doskonale będą się prezentować w nowocześnie urządzonych kuchniach. Zainteresowani ciekawostkami mogą też zainwestować w minutniki do jajek, które można wkładać razem z nimi do wody. Nie tylko będą odmierzać czas, ale również zmieniać kolor w trakcie gotowania, pokazując na przykład że jajko jest już ugotowane na miękko, na twardo itp.

Jaką wybrać wagę kuchenną?

Wśród nowych, pomocnych urządzeń jest również waga kuchenna. Najlepsze są takie, w których nie trzeba się już głowić nad odjęciem od wagi produktu ciężaru naczynia, w którym się go waży. Specjalne, współczesne wagi wyposażone są w przytwierdzoną miskę, do której wsypuje się konkretny produkt, jak na przykład mąka. Świetną pomocą jest również waga dietetyczna, która wskaże wartość kaloryczną, zawartość soli, białka, cholesterolu, węglowodanów i tłuszczu oraz łyżka z wbudowaną wagą, która nadaje się do odmierzania drobnych produktów, jak na przykład proszek do pieczenia.

Udostępnij