Kuchnia i jadalnia

Ergonomia w kuchni – wykorzystaj maksymalnie niewielką przestrzeń

Lipiec 6 2018

ergonomiczna kuchnia

W kuchni wykonujemy powtarzalne czynności – krojenie, gotowanie, pieczenie, smażenie i zmywanie. Przyrządzanie potraw będzie przyjemnością jeśli przy urządzaniu kuchni będziemy kierować się zasadami ergonomii.

Kuchenne rewolucje

Mając do dyspozycji duży metraż możemy pozwolić sobie na większą swobodę w urządzaniu kuchni, przy mniejszym natomiast niezwykle ważna jest ergonomia. Kuchnia powinna być nie tylko przytulna i stylowa, ale przede wszystkim funkcjonalna. Prawidłowe rozmieszczenie mebli kuchennych wpływa na skrócenie czasu przygotowywania posiłków.

Warto przemyśleć jakie czynności wykonuje się w kuchni. Zgodnie z zasadami ergonomii, prace w kuchni wykonujemy w ramach trójkąta, który wyznaczają: kuchenka/piekarnik, lodówka i zlewozmywak. Z nich najczęściej korzystamy.

Wydzielenie stref w kuchni

Specjaliści radzą, aby kuchnię podzielić na pięć stałych stref: miejsca do przechowywania zapasów, miejsca na zastawę i kuchenne gadżety, miejsca do zmywania, przygotowywania posiłków i wreszcie do gotowania.

Domowa spiżarnia

Miejsce do przechowywania zapasów powinno znajdować się blisko wejścia. Wtedy łatwiej rozpakować zakupy. Tu umiejscawiamy lodówkę, zamrażarkę i szafki do przechowywania żywności, która nie wymaga chłodnej temperatury.

Przechowywanie

Tu trzymać będziemy talerze, sztućce, naczynia do picia. Te ostatnie warto umieścić w szafce wiszącej, a talerze i sztućce niżej. W funkcjonalnych kuchniach dobrym rozwiązaniem są dolne szafki z pełnym wysuwem, a do zabudowy górnej stosuje się system uchylny, uchylno-łamany, nachodzący lub równoległy.

Zmywanie

Integralną częścią kuchni jest zlewozmywak. W większości kuchni pod zlewem umiejscowiona jest szafka z koszem na śmieci oraz środki czystości. Blisko zlewozmywaka warto zainstalować zmywarkę do naczyń – to duża oszczędność zarówno czas, jak i zużywanej wody.

Przygotowywanie posiłków

Miejscem do przygotowywania posiłków jest przeważnie kuchenny blat. Warto aby był odpowiednio długi, umiejscowiony na wysokości ok. 15 cm od ugiętego łokcia oraz odpowiednio oświetlony.  W pobliżu należy pomyśleć o miejscu, w którym będą łatwo dostępne deski i noże do krojenia. Warto też zamontować relingi – wtedy wszystkie najbardziej potrzebne rzeczy będą pod ręką.

Gotowanie i pieczenie

W tej strefie umieszczamy kuchenkę z piekarnikiem oraz okap pochłaniający zapachy z gotowania.  W bliskiej odległości powinna znajdować się szafka z garnkami i patelniami. Często jest to półka narożna.

Wydzielenie osobnych stref w kuchni pozwala na sprawne i funkcjonalne poruszanie się po kuchni. Warto, by była to przestrzeń urządzona w sposób przemyślany, w końcu spędzamy tu dużo czasu. Pamiętajmy też, aby kuchni nie zagracać. Na wierzchu trzymajmy najbardziej przydatne, używane na co dzień rzeczy. Przedmioty czy przyrządy, z których rzadko korzystamy możemy schować w oddzielnej szafce.

Udostępnij